Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

5 találat

Pár gondolat Varga Tamás matematikai tehetséggondozásáról

H.J. · 2016. január 26. 18:10

E blogon jelent meg nemrégen, hogy Varga Tamás szellemisége a közelmúltban Magyar Örökség díjat kapott. Az oklevelet Varga Tamás két gyermeke (Varga Zsuzsa és Varga György), és a „Varga Tamás Tanítványai Emlékalapítvány” kuratóriumának elnöke (Pálfalvi Józsefné) vette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Az 1987-ben elhunyt Varga Tamás az Országos Pedagógiai Intézet Matematikai Tanszékének főiskolai tanára volt, akinek munkásságát 1980-ban Állami Díjjal is jutalmazták.

A Varga Tamás által vezetett csoport olyan matematikatanítási módszert dolgozott ki, amellyel – ha a tanító értette a dolgát – a gyerekek szerették a matekot. (És tudták is!) Hasonló érték és magyar örökség, mint mondjuk a KöMaL. A matematika nem lehet idomítás jellegű szürke gyakorlás. Az eredménye annak csak unalom, utálat lenne és nem tudás!

H.J.

Harminc éve lett verseny-névadó Bugát Pál

G.Á. - Dr. Radnóti Katalin nyomán · 2016. január 13. 19:02

Harminc évvel ezelőtt, 1986-ban vette fel Bugát Pál nevét a két évvel korábban még „Értem a természetet” címmel, a TIT Stúdió Egyesület által indított vetélkedő.

Az elmúlt három évtized alatt a vetélkedőnek rangos hagyományai alakultak ki. Az évente több ezer diákot „megmozgató” versenynek sajátos hangulata van.

            A vetélkedő célja, hogy a természet jelenségeit komplex módon láttatva segítse elő a diákok tanulását, szolgálja a tehetségkutatást, a tehetséggondozást. A középiskolák 3-3 fős csapatokkal képviseltetik magukat az ország minden tájáról. Kezdettől fogva fontosnak tartották a szervezők az egyéni munka mellett a csapatmunka megkedveltetését is.

Magyar Örökség díjas matematikus tehetségsegítő

Gazda István · 2016. január 12. 21:41

Varga Tamás szellemisége a közelmúltban Magyar Örökség díjat kapott. Az oklevelet Varga Tamás két gyermeke (Varga Zsuzsa és Varga György), és a „Varga Tamás Tanítványai Emlékalapítvány” kuratóriumának elnöke (Pálfalvi Józsefné) vette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Az 1987-ben elhunyt Varga Tamás az Országos Pedagógiai Intézet Matematikai Tanszékének főiskolai tanára volt, akinek munkásságát 1980-ban Állami Díjjal is jutalmazták.

   Varga Tamás a világban megjelenő új irányzatok tanulmányozását követően kezdeményezte és irányította azt a komplex matematikatanítási kísérletet, amely két és fél évtized alatt egy egységes, hatékony pedagógiai rendszerré vált. Az óvodától az egyetemig valamennyi szinten átformálta a magyar matematikatanulás, matematikai nevelés és általában a pedagógiai munka kultúráját.

Rekordkísérletet tervező tehetségprogram

Vígh Mónika · 2016. január 8. 17:48

A Guinness World Records Bizottsághoz a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány Kuratóriuma rekordkísérlet felállítására vonatkozó igényt nyújtott be. A bizottság a kérvényt engedélyezte, a kísérlet felállítására 2016 márciusban kerül majd sor.

Az Országjáró Természettudományok tehetséggondozó program keretében 2016 márciusában egy jótékonysági játék árverést követően,  a Budapesti Műszaki Egyetem építő mérnöki kar hallgatóinak pályázatra készülő tervei alapján és segítségükkel  épül majd fel 12 óra alatt több mint 13.000 db fa építőelemből  egy 10 m-nél is magasabb torony. 

5 találat