Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

5 találat

Egy diákpályázat negyed százada

Gózon Ákos · 2015. november 25. 08:40

A Tudományünnep keretében a TIT Uránia Csillagvizsgálóban a Természet Világa tehetséggondozó missziójáról rendezett workshopot a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A tanácskozás közzéppontjában a folyóirat Természet–Tudomány című Diák-cikkpályázatának elmúlt 25 éve, a tehetségsegítésben betöltött szerepe állt. 

Piróth Eszter, a TIT, a Természet Világa kiadója igazgatójának a bevezető gondolatai után Staar Gyula főszerkesztő idézte fel az egész Kárpát-medencére kiterjedő pályázat múltját és eredményeit. A Természet Világa mellékleteként a középiskolás pályázók írásaiból havonta  megjelenő összeállításról elmondta, hogy az voltaképpen immár egy önálló tehetséggondozó folyóirat. 

A Természet Világa a 2015/2016-os tanévre is meghirdette a felhívását, amelynek szerkesztési és tehetségszakmai háttérmunkáiról Kapitány Katalin szerkesztő adott áttekintést: A meghirdetéstől a díjátadásig - a lebonyolítás sokparaméteres egyenlete című prezentációjában. 

Mégis forog a Föld!

Vígh Mónika · 2015. november 2. 18:32

Budapesten a 135 éves első magyar Foucault-inga!

Az Országjáró Természettudományok tehetséggondozó program keretében, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány szervezésében 2015. november 9 és 15. között ismét leng a Mammut Bevásárló Központban a korabeli, 135 éves ingatest; s a Foucault-féle lenyűgöző ingakísérlet újból bemutatásra kerül. 

A nem mindennapi kísérlet bemutatására és magyarázatára minden nap 11 órakor kerül sor, és hogy ez minél több érdeklődő számára átélhető legyen, az eseményre Budapestről és a vidéki nagyvárosokból jelentős számú, 12-16 éves, a természettudományok iránt érdeklődő diák kapott meghívást - tanárai kíséretében.

Az inga indításai önmagukban is látványosak: az oldalra kihúzott fémgolyót zsinórral egy oszlophoz rögzítik és ezt elégetve adnak kellő sebességet a lengéshez. Az indításra minden nap más, a természettudományok és a csillagászat iránt érdeklődő ismert személy kapott felkérést.

5 találat