Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Egy diákpályázat negyed százada

Egy diákpályázat negyed százada

Gózon Ákos · 2015. november 25. 08:40

A Tudományünnep keretében a TIT Uránia Csillagvizsgálóban a Természet Világa tehetséggondozó missziójáról rendezett workshopot a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A tanácskozás közzéppontjában a folyóirat Természet–Tudomány című Diák-cikkpályázatának elmúlt 25 éve, a tehetségsegítésben betöltött szerepe állt. 

Piróth Eszter, a TIT, a Természet Világa kiadója igazgatójának a bevezető gondolatai után Staar Gyula főszerkesztő idézte fel az egész Kárpát-medencére kiterjedő pályázat múltját és eredményeit. A Természet Világa mellékleteként a középiskolás pályázók írásaiból havonta  megjelenő összeállításról elmondta, hogy az voltaképpen immár egy önálló tehetséggondozó folyóirat. 

A Természet Világa a 2015/2016-os tanévre is meghirdette a felhívását, amelynek szerkesztési és tehetségszakmai háttérmunkáiról Kapitány Katalin szerkesztő adott áttekintést: A meghirdetéstől a díjátadásig - a lebonyolítás sokparaméteres egyenlete című prezentációjában. 

A pályázatok elbírálásában professzorként évről évre kulcsszerepet játszó Rosivall László előadásában Európában is egyedülálló diákversenynek és diáklapnak nevezte a kezdeményezést. Az egykori pályázatíró, ma már intézetvezető docensként dolgozó Bacsárdi László: „Amikor én még kissrác voltam” címmel idézte fel versenyemlékeit. Nebojszki László: A diák-cikkpályázat tanárszemmel című előadásában pedig azt mutatta be, hogy miként működik a Természet Világa fiókszerkesztősége egy bajai szakközépiskolában.

A konferencia résztvevői az elmúlt öt év diákpályázatairól készült könyvvel gazdagodhattak.

Az előadásokat a folyóirat következő számában lehet majd részletesen elolvasni.