Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

A Fény éve városi rajzpályázat eredményei

A Fény éve városi rajzpályázat eredményei

Szandaszőlősi Médiaszakkör, Dékány Lili, Baranyó Emese, Németh Zsolt · 2015. május 13. 11:34

„Válasszátok ki a kedvenc hónapotokat, évszakotokat, és készítsetek róla képet, milyen fények, színek jellemzik, hiszen más a szikrázó nyár, és más a havas tél hangulata” – ezzel a figyelemfelkeltő szöveggel hirdették meg az idei Fény éve rajzpályázatot Szolnokon.

2015-öt a fény nemzetközi évének kiáltották ki az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia milyen fontos szerepet játszik az életünkben. Azért is választották meg 2015-öt a fény évének, mert több olyan évforduló is van, amely a fénnyel kapcsolatos. Például pontosan 1000 éve jelent meg az első optikai témájú könyv, egy arab (egyiptomi) tudós kezei közül, bizonyos Al-Hajszamtól a De Aspectibus, vagyis magyarul A látásról című mű. Al-Hajszam többek között a gömblencsékkel végzett kísérleteivel a fényvisszaverődés szabályait vizsgálta. A fény nemzetközi évében megemlékezünk továbbá a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról.

Magyar vonatkozásban a fénnyel kapcsolatban a Petzvál-lencse született meg a 19. század közepén, a Magyar Optikai Művek pedig 1876-ban kezdte meg működését. A Jánossy professzor által kezdett optikai kutatások a KFKI-ban világhírnévre jutottak, és korán megszülettek a magyar lézerek, majd a szegedi attoszekundumos lézer (ELI-ALPS) első ötlete - a világot egy évtizeddel megelőzve - Magyarországon fogalmazódott meg. Így a 2015 - A fény éve rendezvénysorozathoz Magyarország is csatlakozott.

Ezeknek, és a fény tiszteletére került megrendezésre a Szandaszőlősi Művelődési Házban az általuk és a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által közösen meghirdetett városi rajzpályázat Szolnokon, melyre az általános iskolások nevezhettek. A rajzok elkészülésére majdnem egy hónap ált a rendelkezésre. Hatalmas mennyiségű pályamű került beküldésre, ami ráadásul egytől egyig színvonalas alkotás is volt, így a zsűrinek nehéz dolga volt a helyezések kiosztásával.

A zsűri elnökét, Szente-Szabó Ákos festőművészt kérdeztük, aki a szolnoki Művésztelepről érkezett, hogy neki mit jelent a fény.

Szerinte a fény nagyon izgalmas „valami” különösen egy festőnek. „Ugyanúgy, mint a víz, az élet egyik alapfeltétele. Körül vesz minket, a növények is a fényt használják arra, hogy életben maradjanak, hogy virágot hajtsanak, gyümölcsöt hozzanak. Elég csak abba belegondolni, hogy érzi magát az ember télen, amikor a nappalok rövidek, később kel fel a Nap, az éjszakák hosszúak, gyorsan lemegy a Nap, és hogy érzi magát nyáron, amikor reggel 4-kor már világos van, és este 9-kor még világos van.” A képek készítésekor a fény megkerülhetetlen, amikor az ember alkot, akkor színekkel, fényekkel dolgozik, és ezzel fejezi ki, mit szeretne üzenni a külvilágnak. Szente-Szabó Ákos gyerekkorától rajzol, fest, alkot, s már akkoriban nevezett rajzversenyekre, de csak sokkal később, szakközépiskolában tudatosult benne, hogy az elhivatottsága egy életre szól.

„Jó volt látni a lelkesedést, az elszántságot, és a szebbnél szebb munkákat”- mondta nagy örömmel Ákos, aki elmondta nekünk, hogy a zsűri a szakmai szempontok és a tematikai elvárások alapján hozta meg a döntést, mint például hogy használta valaki az adott anyagot, eszközt, hogy komponálta meg a képet. Persze az is fontos volt, hogy a kép tartalma is megfeleljen a pályázat előírásainak, továbbá hogy mennyire tudja azt kifejezni. Nem elég a képeknél csak az egyik feltételt vizsgálni. Mind a kettő szükséges ahhoz, hogy az eredmény valóban a „legjobbaké” legyen. A kép tartalma, ez esetben a fény, hogyan jelenik meg, hogyan van komponálva. Fontos mennyire játszik szerepet, és persze az, hogy ki mit tud kihozni az általa választott eszközből.

A Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából hét tanulónk ért el helyezést. Az alsósok közül ketten (Tóth D. Bendegúz és Balázs Antónia) különdíjban részesültek, és egy tanulónk (Huszár Barbara) második helyezést ért el. A felsős évfolyamokból szintén ketten (Horváth Imola és Balla Rita) kaptak különdíjat, és két dobogós helyet is sikerült elérniük a lányoknak. Kézsmárki Napsugár a harmadik helyezést érte el, és Mezei Zsanett nyolcadik osztályos tanulónk az első helyen teljesített. Ezúton is szeretnénk gratulálni a tanulóknak, és a felkészítő tanároknak, hogy iskolánkból ilyen nagy számban értek el eredményeket.

A felső évfolyamot Fazekas Zsuzsa rajztanárnőnk készítette fel egytől egyig, aki több szakkört is vezet a tehetséges, és érdeklődő tanulóknak, hogy minél jobban elmélyíthessék a tudásukat, érdeklődésüket a rajzolás iránt. Fazekas Zsuzsa kezei alól már több tehetséges gyerek került ki az évek alatt, akik megszámlálhatatlan versenyeredménnyel gazdagították iskolánk hírnevét is.

Az első helyezettel, Mezei Zsanettel készítettünk egy miniriportot. Zsanett 14 éves, és ha teheti, szabadidejében mindig rajzol, vagy valamilyen kézműves dolgot készít. Ám a könyvektől sem ódzkodik, mert olvasni is nagyon szeret. Elmondta, leginkább tájképeket és állatokat szeret rajzolni. Tehetsége kibontakozásához nagyban hozzájárul, hogy órák után heti rendszerességgel jár rajzszakkörre, és iskolánk egyik különlegességére is, a homokanimációs szakkörre.

A homokanimációs szakkör tavaly indult az iskolánkban, és mostanra már két csoportban is működik a nagy érdeklődésre való tekintettel. Ezeket nemcsak hogy szereti Zsanett, de élvezettel jár is rájuk, mert számára ez jó kikapcsolódás, és még rajzolni is lehet.

Zsanett már többször nyert pályázatokon. Tavaly például különdíjas lett egy katasztrófavédelmes pályázaton. Szerinte a fény nagyon jó téma, mert rengetegféleképpen lehet ábrázolni a fény és az árnyék egymásra gyakorolt hatásait. A sikerek ellenére a rajzolás egyelőre csak hobbi marad, ugyanis a továbbiakban elsős gimnazistaként nem rajzszakon kezdi középfokú tanulmányait. Viszont mellette valamilyen szakkörön mindenképpen szeretné folytatni a rajzolást.