Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Cum Deo pro Patria et Libertate!

Cum Deo pro Patria et Libertate!

Berettyóújfalui II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola BAMI Médiaszakkörösei · 2015. március 30. 09:44

 „Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!” (II. Rákóczi Ferenc)

Intézményünk, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kiemelten fontos feladatnak tartja múltunk ismeretét, történelmünk nagy alakjainak tiszteletét, megbecsülését. Széchenyi István gondolatát – „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – igyekszünk diákjainknak továbbadni, hogy ezek az értékek velük, bennük folytatódhassanak. A múltőrzés és hagyománytisztelet jegyében kerül megrendezésre iskolánkban már évek óta névadónk születésnapjához kapcsolódóan a Rákóczi–hét.

Iskolánk névadója, II. Rákóczi Ferenc – a leghívebb magyar – 1676. március 27-én született Borsiban. Az évfordulóról hagyományosan egész hetes programsorozat keretében emlékezünk meg. Az ünnepi hét eseményeire március 23. és 27. között került sor.

A rendezvénysorozat március 23-án, hétfőn reggel ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.

A programsorozat első napján az alsó tagozatosok kuruc kori dalokat tanulhattak, melyeket később közösen és lelkesen énekeltek. A felsősök háromfős csapatokban toborzó beszédet írtak, mellyel azt próbálták elérni, hogy minél többen csatlakozzanak az ő „seregükhöz”. A kellemesen eltöltött délutánról mindenki győztesként távozhatott.

Kedden a kicsik fergeteges hangulatú történelmi játszóházban vettek részt. A mozgásos játékokban, sor- és váltóversenyeken minden osztály a legjobb tudása szerint szerepelt. A tréfás feladatokat lelkesen és jókedvűen hajtották végre a gyerekek, közben pedig mindenki nagyon jól szórakozott.

Ez alatt az idő alatt a nagyobbak a kuruc korhoz, a szabadságharchoz és Rákóczihoz kapcsolódó tudásukról adtak számot a már hagyományosnak mondható történelmi vetélkedőn. Bár az idősebbek (7–8. osztályosok) előnyben voltak, a kisebbek is becsületesen felkészültek, és jó teljesítménnyel oldották meg a feladatokat. A jó hangulatú versenyen a résztvevők élményekben és tudásban is gazdagodtak.

A programsorozat harmadik napján délelőtt Béke Csaba lantművész, énekmondó szórakoztató előadásán vettek részt iskolánk tanulói és pedagógusai. A gyerekek megismerkedhettek a kuruc kor hangszereivel, többek között a lanttal, kobozzal, tekerőlanttal, tárogatóval és a magyar dudával, valamint a kor jellegzetes dallamaival, zenéjével is. A műsor végén a közönség együtt énekelte az előadóval a Csínom Palkó, Csínom Jankó kezdetű ismert kuruc nótát.

Délután a felső tagozatosok történelmi játszóházára került sor. Az előző nap délutánjához hasonlóan a nagyok is játékos sportvetélkedőn vettek részt. Az évfolyamonként összeállított csapatok lelkesen, mindent „beleadva” küzdöttek a győzelemért. A versenyről – a mozgás öröme és a vidáman eltöltött délután kellemes érzése mellett – mindenki apró jutalommal távozhatott.

Csütörtökön a felső tagozatosok négyfős csapatai játékos vetélkedőn mérték össze tudásukat. A változatos feladatok között voltak gondolkodtató rejtvények, az emlékezőképességet próbára tevő villámkérdések, sőt még A Tenkes kapitánya című film egyik leghíresebb jelenetéből megismert „kuruc próbát” (amikor a főhős a szájával felemel egy poharat, és így issza meg a benne lévő vizet) is kiállta a csapattagok többsége.

Pénteken délelőtt a történelemé, a kultúráé volt a főszerep. A berettyóújfalui kötődésű Batár Zsolt Botond író, népművelő II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról, életéről, családjáról és a Rákóczi-szabadságharcról tartott érdekes előadást az iskola zsúfolásig megtelt konferenciatermében. 

Az egész hetes rendezvénysorozat zárásaként korábban is minden évben sor került az iskolánk udvarán található Rákóczi-szobor megkoszorúzására. Mind ez eddig iskolai keretek között zajlott, az idén azonban a hagyományoktól eltérően - újabb hagyományteremtés szándékával - a rendezvényt Kocsis Csaba közművelődési egységvezető segítségével városi szintűvé bővítettük. Azért is tartottuk ezt fontosnak, mert az Országgyűlés 2015. március 17-én Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját, március 27-ét, II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította.

Az iskolánk udvarán található Rákóczi-szobor megkoszorúzására és az ünnepi hét rendezvénysorozatának lezárására a március 27-én 11:50-kor kezdődött ünnepélyes megemlékezésen került sor. A koszorúzási ünnepségen ünnepi beszédet mondott Kolozsvári István kulturális menedzser, és közreműködött a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekar Flender Gábor vezényletével. Az egész hetes programsorozat végén elmondhatjuk, hogy mindenki: gyerek és felnőtt egyaránt kellemes élményekkel, értékes tudással és ismeretekkel, a jó hangulatban eltöltött hét közösséget erősítő érzésével gazdagodott.