Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei középiskolák találkozója Salgótarjánban

Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei középiskolák találkozója Salgótarjánban

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium médiaszakköre · 2015. március 28. 21:18

2015. március 26-28-a között a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban rendezték meg a XIV. Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei középiskolák találkozóját.
A Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei középiskolák szövetsége a két Bolyai kultuszának ápolására jött létre. 1998-ban Kecskemétről indult el a Bolyai nevet viselő középiskolák összefogását célul kitűző mozgalom. Az intézmények vezetői 2002-ben Ócsán kinyilvánították szándékukat, miszerint évente más-más helyszínen rendezik meg a Bolyai-iskolák találkozóját.
A résztvevő diákok és tanárok idén is összesen kilenc települést képviseltek az iskolában: Aknaszlatinát (Kárpátalja), Budapestet, Kecskemétet, Ócsát, Marosvásárhelyt, Mosonmagyaróvárt, Szombathelyet, Salgótarjánt és Zentát.
A csapatok között sokrétű, nemes vetélkedő zajlott. Többek között megmérettettek a matematika, a sport, az ügyességi játékok, a helytörténet, a kisfilmkészítés, a zene és az élő előadás terén is. Mosonmagyaróvár, Marosvásárhely és Kecskemét csapatai kimagaslóan informatív és szellemes videófilmekkel mutatták be diákönkormányzatuk működését. Zenta diákjai a matematika területén arattak egyértelmű sikereket. Az összesített végeredmény szerint Szombathely bolyais diákjai végeztek az első helyen.
A Bolyai-iskolák találkozóján ismét bebizonyosodott, hogy a név kötelez: a névadó nyomdokait követve valamennyi iskola elsődleges céljának tekinti a tehetséggondozást, a diákok személyiségének széleskörű kibontakoztatását és a közösséggé formálást.
Ahogyan korábban is történt, a határon túlról érkező csapatok részvétele  őszintén elmélyíti az összetartozás érzését. Aknaszlatináról, az ukrajnai háború által közvetve is súlyosan érintett településről, a Bolyai János Általános és Középiskola diákjai megindító kisfilmet hoztak magukkal, akik látták, nem felejtik el.
A Bolyai nevet viselő középiskolák találkozója határainkon túl is mutató esemény, mely tanárnak, diáknak meghatározó, életre szóló élményeket, tapasztalatokat is jelenthet.