Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

A Palócföldi Médiaműhely első felfedező útja mikrofonnal és kamerával

A Palócföldi Médiaműhely első felfedező útja mikrofonnal és kamerával

Tarnóczi László · 2015. március 10. 10:00

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége „Tehetséghidak” programja támogatásával 2015. február közepén megkezdte működését a Palócföldi Médiaműhely. Az első felefedező út élményei: a nógrádi médiaműhelyektől a daloló fáig.

Alkotó közösségünk Balassagyarmatról, Ipolyságról és Salgótarjánból válogatott középiskolás diákjai médiapedagógusok és médiában dolgozó szakemberek segítségével három napon át járták palócföld szívét, a Cserhátot, élményeiket pedig naplószerűen tudósításokban és riportokban dolgozzák fel írott és elektronikus formában. Célunk, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok jobban megismerjék a szülőföldjük tágabb környezetét, és igényesen tudják annak eseményeit megfogalmazni saját maguk és mások számára. Reméljük, hogy a Palócföldi Médiaműhely munkája hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy a vidékünkről több érdekes és hiteles információ kapjon nyilvánosságot úgy a helyi, mint a regionális vagy az országos médiában.

Az országhatárral elválasztott Palócföldön ugyanakkor azt is küldetésünknek tartjuk, hogy határon átnyúlóan személyes kapcsolatokat építsünk ki a média iránt nyitott fiatalok és a határ innenső és túlsó oldalán működő médiaműhelyek között.

A Palócföldi Médiaműhely első képzését a résztvevők Salgótarjánban, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban indították, ahol megtekintették a Novohrád-Nógrád Geopark területén tartott Fotómarathon kiállított és díjazott képeit, majd a salgótarjáni médiaműhelyek, a városi televízió, a Radio Focus vezetőivel, Emődi Jutkával és Lonsták Szabolccsal és a szintén rádiós Kéri István blogíróval, a Nógrád Megyei Hírlap egyik szerzőjével ismerkedhettek meg.

A nyitónapon Bátonyterenyén, a Seconda Casa vendégeiként a társadalmi felelősségvállalásra (CSR) láthattunk jó példát, este pedig „tábort vertünk” Kozárd vidékfejlesztési központjában – élvezve a minőségi falusi vendéglátást és a helyiek vendégszeretetét.

A hétvégi műhelymunkánk helyszíne többek közt a világörökségi palóc falu, Hollókő volt, ahol betekintést nyerhettünk a hazai örökségvédelembe, megismerhettük a település hagyományait, a Cserhát Natúrpark látnivalóit és lovag Polgár Péter kíséretében hallhattuk az egykori várvédők köré szőtt legendákat a falu fölé magasodó várban.

Utunk során ellátogatunk a Nemzeti Kegyhelyünkre, Szentkútra, melyet a ferences Lóránt-atya mutatott be. Nyolcszáz éves történetek elevenedtek meg szavaiban és a manapság is megtapasztalható csodákról, valamint a kegyhely eddigi történetének éppen befejezéshez közeledő legnagyobb átalakításáról is beszélt.

Maconkán pedig Dancsó János asztalosmester tartott a számunkra bemutatót a műhelyében, ahol szakma sztár versenyeken, nemzetközi asztalos-versenyeken győztes tanulókat és autista fiatalokat is oktat. Ahogy a mester fogalmazott, az ő keze alatt dalol a fa, nem sír. Háromszáz éves, szúette faszobrokat keltett életre épp, s egy hatalmas keresztet ácsolt a szomszéd településnek. Elhivatottsága még a lányokban is felkeltette a kézműves szakma iránti érdeklődést. Kinek ez, kinek meg a világkupáknak is otthont adó, szigetekkel teli Maconaki-tó bejárása jelentett maradandó élményt. Volt, aki a Palócföldi Médiaműhellyel olyan helyekre jutott el, amelyeket még nem látott, s volt ki az ismerős vidékre csodálkozott rá, mert így még nem látta sohasem. Volt, akit a médiafoglalkozásokon például a testbeszéd-értelmezései fogtak meg, mások meg annak örültek, hogy a Bátonyterenyei Városi Televízió stúdiójában Danyi András tehetségnagykövet irányításával kipróbálhatta magát hírolvasóként, operatőrként, vagy magazinműsor riportereként.

Fotóink, filmre vett élményeink és írásműveink a minket körülvevő világ emlékcserepei. Elsősorban magunknak szólnak, de reméljük,hogy másokat is felfedező utakra indítanak. Nyáron újabb helyeket ismerünk majd meg, folytatjuk!

(A Palócföldi Médiaműhely első felfedező útjának képes emlékeit folytatásokban fogjuk közölni fénykép-galériánkban és videóink között.)