Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Bemutatkozik a Kis Herceg Diákújság

Bemutatkozik a Kis Herceg Diákújság

K. S. · 2015. február 23. 11:21

A Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában az újságíró-szakkör a tehetséggondozásban lehetőséget nyújt a kommunikáció terén kiemelkedő, az írás iránt kedvet érző tanulók számára az önkifejezésre. Fontos cél: kíváncsiságuk felkeltése a többi ember, a társaik iránt, értelmi és érzelmi intelligenciájuk, pozitív személyiségjegyeik erősítése, anyanyelvi képességeik, stílusuk, kreativitásuk fejlesztése.  A szakkörön tág teret kap az egyéni ötlet, a kezdeményezés. A diáklap egít az iskolai élet szervezésében, a diákközösség összekovácsolásában, az értékek erősítésében.

Az újság 2008 és 2012 között évente 2-3 alkalommal jelent meg nyomtatásban, számonként 200 példányban: http://www.fiumei.hu/khd

2010-ben, majd 2012-ben a Diákújságírók Országos Egyesületének versenyén a legjobb diákújság kategóriában 2. helyezést ért el a lapunk.

2010-ben a LADIK országos médiaversenyen megyei 6., 2012-ben pedig megyei 2. helyezést ért el a szakkörösök ötfős csapata.

A 2011-12-es tanévben egy pályázaton nyertünk háromszáz példányban ingyenes megjelenési lehetőséget.

A 2012-13-as tanévtől az iskolai honlapon olvashatók az írások. http://www.fiumei.hu/taxonomy/term/925

A szakköri munka során megismerkednek a tanulók a publicisztikai műfajokkal, a lapszerkesztéssel, az újságírók munkájával. Érdekes emberekkel találkoznak, megtanulják, hogyan kell velük kulturáltan kapcsolatot teremteni, kérdezni. Gyakorolják a hír, interjú, riport, portré írását, a képaláírás szerkesztését. Fotókat készítenek. Megismerkednek a helyi újság és rádió szerkesztőségének munkájával. Figyelemmel kísérik iskolánk mindennapi életét, fontos eseményeit, ünnepeit, rendezvényeit, és ezeket megörökítik különböző műfajú írásaikban. Használják a drámajáték és a kreatív írás munkaformáit, barangolnak az Interneten, és a lapszerkesztés technikai kérdéseivel is megismerkednek. A játék, a közösséget erősítő ünnepek sem maradnak el.