Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Boncolástól a pszichológiáig

Boncolástól a pszichológiáig

Sóvágó Panna, Bakó Zsanett · 2015. február 16. 20:35

5 nap, 51 előadó, több száz érdeklődő - számokban így jellemezhető a január utolsó napjaiban megrendezett Pályaorientációs hét a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban. A már nyolcadik alkalommal megtartott, a tanulók továbbtanulását segítő eseménysorozat nagy népszerűségnek örvendett a felsőbb éves diákok körében. Jó gyakorlatunk az Új Nemzedék Plusz bázisiskolai programjában is szerepel.

A szervezők előzetes felmérés alapján hívtak meg hallgatókat a különböző pályaterületek egyes karairól. Így a humán, természettudomány, matematika és sport iránt érdeklődő tanulók egyaránt megtalálták a számukra leginkább hasznosnak vélt előadást. Itt első kézből tudhattak meg információkat a gimnázium volt diákjaitól az egyes karok tanmenetéről, a felvételi pontok alakulásáról, az oktatott tárgyakról, kollégiumokról, és az egyetemisták cseppet sem szürke hétköznapjairól. Tapasztalataik alapján jó tanácsokkal látták el a jelen lévő tehetségeket. "Törekedjetek arra, hogy ne csak számok legyetek a Neptunban, hanem jegyezzék meg a neveteket is" - mondta Görögh Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan hallgatója.

A diákok reális képet kaphattak a jelentkezés menetéről, az egyetemi pontszámításról, szakdolgozatokról és záróvizsgákról. "Nagyon tanulságos volt számomra az előadás, mivel jobban átláthattam az egyetemi rendszert, és elmondták az egyetem utáni munkalehetőségeket. Több helyről is érkeztek hallgatók, így felmérhettem a köztük lévő különbségeket" - mesélte Nagy Tímea lelkesen, aki már céltudatosan készül a pénzügyi szakra.

Az Orvostudományi Egyetem különféle karairól érkeztek előadók a kiemelt érdeklődésre való tekintettel. Az idegsebészi pályára készülő Tóth László elmondása szerint olyan információkat és tapasztalatokat osztottak meg velük, amikről nem olvashatnak az interneten, vagy a tájékoztatókban. Külön kiemelte, hogy "A boncolás egy olyan kritikus pont, aminél nem számít a tudás, könnyen elvérezhetsz. Hiába kerestünk róla pontosabb leírást, sehol sem találtunk megfelelőt, itt viszont elmondták, mire is számítsunk, lelkileg is felkészítettek minket" .

Szülei nyomdokaiba kíván lépni Ábrók Kamilla, akit már régóta kizárólag a jogi pálya érdekel. "Érdekes és hasznos előadás volt a régi diákoktól megszokott közvetlen stílusban. Jól bemutatták a kar és a szakok profilját, meséltek arról, hogy mekkora a követelmény más szakokhoz hasonlítva. Beszéltek a campus lehetőségeiről, a diákéletről, és a végén egy videóval színezték az előadásukat."

A hét folyamán az egyetemi szakok is bemutatkoztak dékánok és a tanárok képviseletében. A szervezők szerint nem csak a tanulás támogatása fontos, hanem a diákok személyiségének fejlesztése is. Ennek segítésére hívtak pszichológusokat, így a továbbtanulásban bizonytalan diákok részt vehettek egyéni pályaorientációs tanácsadáson. "Nemcsak a szakokra szeretnénk felkészíteni a diákokat, hanem az élet rögös útjaira is" - nyilatkozta Bíróné Márkus Andrea, aki a programok létrejöttéért felelt. Így végül minden tehetség olyan tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodott, amiket a későbbiekben bármikor felhasználhat.