Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Kölyöklabor a Varázshegyben

Kölyöklabor a Varázshegyben

j · 2015. február 9. 17:25

Az Állatkert és a BASF által közösen gondozott kémiai programra 2015. január 26-tól újra lehet jelentkezni.

A Darwin-labor
A Darwin-labor

Iskolások csoportjainak kínál érdekes kémiai foglalkozásokat az állatkerti Varázshegyben működő kölyöklabor, ahol kémiát még nem tanuló gyermekek számára élményszerűvé válik az első találkozás a kísérletezéssel. Az érdekes és látványos természettudományos, ezen belül kémiai kísérleteket kínáló laborfoglalkozásaira az iskolák 2-6. osztályos csoportjainak jelentkezését várják.

Alkalmanként egy vízkémiai és egy élelmiszerkémiai kísérlet elvégzésére van lehetőség. Az egyórás vízkémiai foglalkozáson a gyerekek a legelemibb vegyülettel, a vízzel végezhetnek tanulságos kísérleteket. A három részből álló kísérletsorozatban a víz tisztaságáról-tisztításáról, nedvszívó képességű anyagokról és a folyadékok sűrűségéről szerezhetnek tapasztalatokat. A szintén egyórás állati és növényi eredetű anyagok kémiai vizsgálatán egyszerű, könnyen elvégezhető kísérletek során a növényekben található alkotóelemek, keményítő, gyümölcssav, olaj, valamint az állati eredetű fehérje- és mésztartalom elemzésével foglalkoznak a gyerekek. Arra is választ kaphatnak, milyen hatást gyakorol az olajszennyezés a természetes vizekre.

A Kölyöklabor a BASF Kids’ Lab nemzetközi ismeretterjesztő programjának része. Az első BASF-kölyöklabort 1997-ben nyitották meg Ludwigshafenben, a vállalat németországi központjában. A BASF kémiai ismeretterjesztő programjain 2013-ban több mint 70 ezer fiatal vett részt szerte a világon. Magyarországon 2011 októberében startolt a kölyöklabor, amelynek keretében eddig közel 10 000 hazai kisiskolás kapott betekintést a kémia rejtelmeibe.

A program célja, hogy a legfiatalabbaknak emlékezetessé tegye az első találkozást a laboratóriummal, felkeltse érdeklődésüket a kémia iránt, és hogy bemutassa, mennyi mindenben járul hozzá a kémia mindennapi életünkhöz. A Kölyöklaborban a diákok önálló kísérletezéssel aktív részesei a foglalkozásoknak, ügyességüket, pontosságukat és kreativitásukat is fejleszti, hogy kis kémikusként dolgozhatnak. Kísérletezéseik eredményét egy történetbe foglalják dr. Buborék és barátainak részvételével.

A program során a BASF Kölyöklabor foglalkozásai mellett a csoportok megtekinthetik a Darwin labor természetismereti kutatóprogramját is. A laborban demonstrátorok, zoopedagógusok, kiállítási tárgyak és élő állatok is várják a csoportokat.