Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

vallás

4 találat

Pészách, ahogy három család éli meg a szabadságot

A Fazekas Mihály Általános Iskola médiaszakkörének tagjai · 2015. április 23. 22:03

Riportjaim Pészách ünnepének előestéjén készültek a kiskunhalasi zsidó hitközségben.

Szeretném bemutatni, hogy mit jelent egy zsidó család, egy vegyes házasságban élő család és egy holokausztot túlélő számára a szabadság gondolata az ünnepen keresztül.

Első riportalanyaim a szüleim, Ritter Nándorné, aki vallástanár és Ritter Nándor.

- Kérem, mutassa be Pészách ünnepét!

- A zsidó vallás 613 parancsolatot, micvákat tart számon, melyeket Mózes öt könyvében, a Tórában olvashatunk. Ezek a parancsolatok konkrét utasításokat adnak a zsidó ember számára az élet minden területén.

Megkülönböztetünk „tedd” és „ne tedd” micvákat. Ilyen „tedd” parancsolat például az ünnepek, és a szombat megtartására vonatkozó parancsolatok. ”Emlékezz meg a szombat napjáról, hogy megszenteld azt!”- olvassuk a Tórában, pontosabban a Tízparancsolatban.

Pészach avagy...

A Fazekas Mihály Általános Iskola média szakkörének tagjai · 2015. április 23. 18:13

A tehetségprogram keretében a különböző kultúrák találkozása is kiemelt téma volt. Ritter Rafael 5. osztályos diák riportjai Pészách ünnepének előestéjén készültek a kiskunhalasi zsidó hitközségben és a Pészách, ahogy három család éli meg a szabadságot c. posztban olvashatod.

 

 

 

Pészach avagy...

A Fazekas Mihály Általános Iskola média szakkörének tagjai · 2015. április 23. 18:12

A tehetségprogram keretében a különböző kultúrák találkozása is kiemelt téma volt, ez ihlette meg Ritter Rafael 5. osztályos diákot. A zsidó és keresztény ünnepkör más és más, mégis sok tekintetben azonos.

Projektzáró a miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában

Pintyi Paula, Váradi Liliána · 2015. március 9. 18:06

2015. február 27-én tartottuk a miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában az Én országom-projekt zárórendezvényét. Három éven belül ez már a hatodik ilyen projektesemény volt az iskolánkban.

Január végén minden osztály megszavazta, milyen kitalált országról szeretne kutatni, miről szeretne tanulni. Egy hónap állt rendelkezésre, hogy erről az országról minél többet kutassunk, ezenkívül könyvet, plakátot és szobrot készítsünk, valamint egy produkciót állítsunk színpadra.

Nagyon változatosak voltak a témák, nem volt két egyforma választás. Elutazhattunk Sportországba, Betűországba, Filmországba, Ötbériába és Szimfóniaországba, bejárhattuk Játékországot, Állatországot, Illúzióországot, Tehetségországot és Seholországot, kalandozhattunk a Bábok országában, Waterlandben, a Holnap országában, a Mesterségek országában és Eredetországban.

4 találat