Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Tehetség-tábor az Eötvös Collegiumban 2.

Tehetség-tábor az Eötvös Collegiumban 2.

Frajna Mirella - Szabó Adrienn · 2016. április 29. 23:21

A 2016. január 25-29. között megrendezett IV. Tehetségtábornak idén is a Ménesi úti Eötvös József Collegium adott otthont. A résztvevő 50 végzős gimnazista az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett Budapestre, hogy ezen a héten megismerkedjen a Collegium, valamint az ELTE által kínált lehetőségekkel és egy kicsit magával Budapesttel is.

A tábor remek betekintést nyújtott a Collegium, valamint az ELTE életébe, a diákok minden nap érdekes előadásokon, szemináriumokon és szabadidős programokon vehettek részt, napról napra egyre jobban megismerve egymást, a Collegiumot és az egyetemet. A reggelek (természetesen a közös reggeli után) előadással kezdődtek, melyen minden diák egyaránt részt vett. Ezen előadásokat többek között olyan különleges emberek készítették és tartották a tanulóknak, mint az egyetem rektorhelyettese Orosz Éva, a tavalyi évben posztjáról leköszönt bölcsészettudományi kar dékánja Dezső Tamás, valamint több olyan tiszteletreméltó professzor, akik egyetemista korukban  szintén a Collegium tagjai voltak. Igazán lenyűgöző érzés volt hallgatni ezeket a visszaemlékezéseket a Collegiumi életről, olyan nagyszerű emberektől, akik már számtalan sikert értek el életükben, valódi tudós tanárokká képezték magukat és nagyszabású karriert futottak be az egyetemnek köszönhetően. Ha valaki eddig nem is volt biztos benne, ezeket az előadásokat hallgatva meggyőződhetett arról, hogy mindenképpen érdemes megpróbálni bekerülni ebbe az utánozhatatlan, különleges világba, amit a Collegium falai rejtenek.

 

A „kollegák” (ahogyan Dr. Horváth László Igazgató Úr szólított minket) megismerhették a Collegium műhelyei által kiadott szakkönyveket, melyek egytől-egyig értékes, és mélyrenyúló kutatások eredményei, valódi szakmai gyöngyszemek. És nem utolsó sorban a Cathedra Magistrorum is beavatta munkájának titkaiba a lelkes tanárjelölteket, akik immár teljes képet nyerhettek a tanári, és kutatói pálya világának szépségeiről. A tanulók minden előadás végén lehetőséget kaptak az előadás során felmerült kérdések feltételére, egyetlen felvetés sem maradt megválaszolatlanul.  

A délelőtt második legizgalmasabb programjai a szemináriumok voltak, melyekre hétfőn még beosztás alapján kerültek a leendő hallgatók, de a hét további napjain mindenki érdeklődése szerint választhatott. A Collegium mindent megtett, hogy az összes diák a számára legkielégítőbb programon vehessen részt, hiszen ezen szemináriumok célja az egyedi szaktárgyak, mint például a germanisztika, vagy a társadalomtudomány közelebbi megismerése volt.  Minden szeminárium a maga módján engedett betekintést a Collegium műhelyeinek munkájába, vagy a szakok izgalmas tananyagaiba, melyek sokkal inkább voltak izgalmasak, és szórakoztatóak, mint tanító jellegűek, de természetesen, aki odafigyelt, jelentős mennyiségű új ismeretre tehetett szert. Én személyesen leginkább a magyaros szemináriumokon vettem részt, ezek keretében pedig meglátogathattam a Magyar Nyelvtudományi Intézet fonetikával foglalkozó részlegét, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, valamint a Magyar Narancs szerkesztőségét is.

 

A közös ebéd után a diákoknak a tábor lehetőséget biztosított különböző délutáni programokon való részvételre is. Hétfőn a Természettudományi Múzeumban tettünk látogatást, ahol érdekes leleteket, kőzeteket szemlélhettünk meg.

Kedden a Művészetek Palotájában vettünk részt a Zeneakadémia orgonista-növendékeinek és tanárainak koncertjén. Elektromos és klasszikus, nagyméretű orgonán adtak elő darabokat több stílusban, kezdve a markáns spanyol zenétől, az elegáns Bachon át, egészen a huszadik század alkotóinak műveiig. A koncertet egy improvizáció zárta, a Megkötöm lovamat című népdal dallamára, amely talán a legnagyobb sikert aratta.

 Következő napon a Pálvölgyi-barlangra került a sor. Helyenként szűk járatokon, létrán tudtunk csak továbbhaladni. A víz ugyan már kiveszett az idők során megemelkedett termekből, de érdekes, mesefigurákról elnevezett cseppkövekkel találkozhattunk, és mindenképpen maradandó élmény volt.

Az országházat csütörtökön látogattuk. Sokan most jártak ott először. Ők, elmondásuk szerint, rendkívül érdekesnek találták mind az épületet, mind az idegenvezető által elmondott információkat.

Utolsó napon a csoport Óbudára ment korcsolyázni, de akik nem szálltak jégre, azok sem unatkoztak, felfedezték a helyi kávéházak világát. A hosszú metró és villamosutak alatt pár pillanatra igazi budapestieknek érezhettük magunk.

Esténként a Collegium társalgójában gyűltünk össze. A hangulat nagyon jó volt, habár a hét vége felé sokakon eluralkodott a fáradtság. A diákok nagy része megragadta az alkalmat, hogy új ismerősöket, barátokat szerezzen, az időt kreatív elfoglaltságokkal töltöttük. A héten nem csak a Collegiumi életbe kaphattunk betekintést, hanem számtalan élménnyel is gazdagodtunk. Azt gondolom, mindenki pozitívan gondol majd vissza az együtt töltött időre.

A beszámolót írta: Frajna Mirella (Óbudai Árpád Gimnázium); Szabó Adrienn (Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium)