Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Diákönkormányzat a Veressben

Diákönkormányzat a Veressben

Papp Gábor · 2015. május 15. 19:53

A demokráciára nevelés, annak gyakorlása már az oktatási intézményekben megkezdődik, hiszen az iskolai diákönkormányzatok nagymértékben hozzájárulnak az állampolgári kompetencia fejlesztéséhez, a közélettel való ismerkedéshez. A DÖK hasonlóképpen működik, mint egy országos szervezet. Minden diák tagja a diákönkormányzatnak, s mindenki választható a vezetőségbe, s mindannyian választhatunk is.

A diákönkormányzat vezetőségi tagjai havonta legalább egyszer összeülnek, hogy megbeszéljék a hónap aktuális teendőit. Nagy gondot fordítunk a változatos tanórán kívüli programok megszervezésére, kulturális hagyományaink ápolására, az egészséges életmód népszerűsítésére, sőt még a pályaválasztásban is segítséget nyújt diákönkormányzatunk az érettségi előtt állóknak. Volt 2 órás diáksport-rendezvényünk, ún. „toborzó futás”, a Magyar Honvédség pályaválasztási tájékozatója. Megemlékeztünk jelentősebb emléknapjainkról (szept. 13. - a város napja, október 6., október 23., a Gárdonyi Géza-emléknapról, a magyar kultúra napjáról, a kommunista diktatúrák áldozatairól, március 15-ről, a magyar nyelv hetéről, a magyar és a nemzetközi költészet napjáról, a holokauszt áldozatairól, stb.). Minden tanév egyik legnevezetesebb rendezvénysorozata a Veress Ferenc-hét, amelyet iskolánk névadója tiszteletére rendezünk. A szalagtűző ünnepélynek szintén aktív közreműködői voltak a DÖK tagjai.

Karácsony előtt a diákönkormányzat közreműködésével gyűjtöttünk különböző ajándékokat a „cipődoboz”-akció keretében, illetve megszerveztük az osztályközösség-építő program keretein belül a  karácsonyi ablakdíszítést, illetve a már hagyománynak számító karácsonyi vásárt. Legnagyobb segítséget e tanév során a 11. a, 12. a és 12. b osztályosok nyújtottak a gyűlések hirdetésében, plakátok készítésében, szervezési feladatokban.

Iskolánk diákönkormányzata régóta szoros kapcsolatban áll a HABIDISZ-szel, azaz a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetségével, melynek célja a fiatalok segítése fenntartható projekteken keresztül, pl. kapcsolatteremtés a különböző oktatási intézmények diákjai között, s lehetőséget biztosítanak a valamely tevékenységet vállaló fiatalok fejlesztésére is. Ennek keretében iskolánk DÖK-elnöke több kül- és belföldi továbbképzésen is részt vehetett.

A Köz-Pont Ifjúsági Egyesület által alapított Csiga-díjat a 2014-es évben iskolánk kapta. A díj elismerés, dicséret, egyfajta köszönetnyilvánítás annak, aki közreműködik az egyesület programjainak megvalósításában. Intézményünk hosszú évek óta kiemelt partnerintézményként tevékenykedik együtt a Köz-pont Ifjúsági Egyesülettel. Számos előadást, képzést, pályázati projektet, fesztivált valósítottunk meg együtt.

Szintén az egyesület keretében van lehetőség az Európai Önkéntes Szolgálatban való részvételre, amelyben a Köz-Pont küldő és fogadó intézményként egyaránt részt vesz.

Ebben a tanévben diákönkormányzatunk több vezetőségi tagja is érettségizik. Arra törekszünk, hogy a következő időszakban továbbra is érdekes, változatos programot szervezzünk, amelyek kezdeményezésébe, szervezésébe, megvalósításába még több diáktársunk bekapcsolódik.