Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

A szolnoki AKTÍV Rádióban jártunk

A szolnoki AKTÍV Rádióban jártunk

Szandaszőlősi Médiaszakkör, Balogh Éva, Lovass Tamás · 2015. május 13. 14:26

A Szandaszőlősi Médiaszakkör, ahogy magunkat nevezzük, rövidítve egyszerűen SZMSZ, lehetőséget kapott több szolnoki hírközlési vállalatba való bejutásra.

A szakkörvezetőnkkel sikerült először a szolnoki AKTÍV Rádióba ellátogatnunk egy verőfényes szerdai napon. A szakkörvezetőnk ragaszkodott hozzá, hogy csak a tanítási órák után indulhatunk el, így nagy bánatunkra meg kellett írni a történelem-témazárót is utolsó órában. Viszont utána egyből indultunk is busszal be a városba, Szolnokra. Igaz Szandaszőlős is a város részét képezi, de akár önálló településként is megállná a helyét, amire a történelemben már volt is példa (mégiscsak hasznos a történelem).

A városközponttól félórányira van iskolánk, így busszal indultunk el a rádióba. Előzetes szülői beleegyezés is kellett, de így legalább szüleink is biztosítva voltak, hogy suli után nem máshol csavargunk. Összesen 12-en indultunk el első közös kalandunkra. A buszon nagyon meleg volt, így nagy örömünkre szolgált, hogy végre leszállhattunk róla. Mi nem tudtuk merre van a rádió, viszont Gábor bácsi (a szakkörvezetőnk) biztos léptekkel haladt előre. Mikor a megyeháza oldalához értünk az ajtó nehezen akart kinyílni, viszont egy kis szenvedés után bejutottunk. A rádió a legfelső emeleten volt, a harmadikon. És bizton állíthatom, mi nem voltunk felkészülve ennyi lépcsőzésre.

Az AKTÍV Rádió 1995-ben indult, akkor még csak helyi rádióként Szolnokon az FM 92.2 Megahertzes frekvencián. Eleinte még csak dél és este 8 óra közötti műsoridőben sugárzott, majd 1999-től már 24 órás, non-stop műsort állítottak elő a hallgatóknak. A rádió reggel 6 órától este 8-10 óráig élő műsorokkal szolgál, és óránként elmondják a helyi híreket, információkat is. A fontosabb időszakokban félóránként tudósítanak. Ezenkívül mindig változatos játékokkal, és rövid magazinműsorokkal színesítik az itt élő emberek életét. Továbbá segítenek egy-egy helyi, megyei rendezvény lebonyolításában, hirdetésében is, amelyek mindegyikén jelen is vannak, és élőben is közvetítenek a helyszínről. És ha ez nem lenne elég, a hallgatók betelefonálhatnak, ha találtak, vagy éppen elveszítettek valamit, és segítenek a jogos tulajdonosának való visszajuttatásban is.

A rádióban Juhász Kund műsorvezető fogadott minket, aki egyből beinvitált a rádió szívébe. Ez egy szoba, amelyben mindenféle rádiós holmik vannak elhelyezve. Leült az asztalához Kund, és elkezdett egy igazi rádióshoz méltóan beszélni. Beszédét nagy lelkesedéssel hallgattuk, hangja már ismerős volt korábbról is, így örömöt okozott végre egy arcot is párosítani hozzá. Kund, ahogy helyet foglalt, elnyelte őt a monitorok erdeje. Három monitor volt elosztva előtte, amelyből egyen csak a beérkező sms-ek, hívások jelentek meg, a másik kettőn meg a műsor szerkesztéséhez elengedhetetlen programok futottak. Megmutatta milyen egyszerűen tudja tekerni-csavarni, effektezni a hangokat, felvételeket. Ezt a mi hangunkkal is eljátszotta, mert páran kipróbáltuk milyen is lenne, ha éppen a mi hangunk csendülne fel a rádió hullámain. Olyan könnyedén rakosgatta ide-oda a hangsávokat, és az effekteket, meglepően jó eredménnyel, hogy többen is kedvet kaptunk a későbbiekben a rádiózáshoz. Majd megmutatta az úgynevezett süket szobát, amit olyankor használnak, ha jön valamilyen vendég, és mindenféle zavaró tényező, zaj nélkül kell felvételt készíteni. Elmondta, hogy körülbelül 12 perc az az idő, ami az élő felvételek, és a műsorba kerülés között eltelik. Ez az idő elegendő a kisebb hibák kijavítására, effektezésére. A süketszobán kívül még egy kisebb helyiségben készülnek a híradások, amik általában óránként szólalnak meg a legfrissebb információkkal. Bemutatták a programot, hogyan is készül ott egy felvétel, és hogyan kerül adásba egy-egy hír, cikk. A híreket több helyről szerzik be, például más hírközlő médiumok, tévé, újság, és az interneten általánosságban meg van nyitva rengeteg weboldal, továbbá egy olyan oldal, ahova folyamatosan futnak be a hírek, és azok közül lehet válogatni, melyik kerüljön adásba. Az irodák felé már nem mentünk, legutoljára a „szerverszobát” néztük meg, ahol több gép biztosítja egyszerre a rádió zavartalan működését.

A rádió az elmúlt 30 év legjobb slágereiből válogat, viszont a zenéi is folyamatosan frissülnek interneten keresztül. Így biztosítva egy átfogó zenei kínálatot a fiatal és az idősebb korosztály számára egyaránt. A műsorvezető egyszerűen csak elkezdi beírni a szám címét, és máris kiadja a találatokat. Azok közül kiválasztva a legmegfelelőbbet egy mozdulattal máris adásba kerül a kért zene.

Többek nevében is mondhatom, nagyon élveztük az ottlétet, és örültünk, hogy betekintést nyerhettünk egy igazi rádió működésébe. Kundéktól elbúcsúztunk, megköszöntük, hogy körbevezetett minket, és áldozott ránk idejéből. Éppen időben indultunk el, mert kezdődött egy élő adás, amibe nem lett volna jó belezavarni. Visszafelé, amíg vártuk a buszt, egy közös fagyizás is belefért a nagy melegben. Majd felszállva a helyi járatú buszra indultunk vissza Szandaszőlősre, az iskolánkba. A hosszú, és fárasztó út után jól esett az iskola hűs épületébe belépni. Pont 16 óra volt, így mindenki épp tartott kifelé, mi meg igyekeztünk be. De persze csak a táskáinkat vettük fel, és utána mindenki indult is haza a jól megérdemelt pihenését tölteni.

Két hét múlva a Szolnok TV-be látogattunk el, ahol még ennél is nagyobb kalandokat éltünk át. Ugyanúgy mentünk, csak szerda helyett egy keddi napon. Szerencsére ott is örömmel fogadtak minket, ugyan az első egyeztetés nem járt sikerrel, mert egy hirtelen jött stúdiófelvétel miatt előző nap hívtak, hogy mégsem tudunk menni, de a következő héten már úgy írtak be, hogy arra az időpontra még véletlenül se szervezzenek be senkit. Ottjártunkkor végignéztünk mindent, és az említett stúdióba is beszabadultunk, ahol rengeteg dolgot próbálhattunk ki. De ez egy másik történet.