Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Két zenekar tagja

Két zenekar tagja

Nagy Alexandra · 2015. május 13. 08:02

Eleinte a zongorával kacérkodott (nővére révén), de egy ismerőse egy hangszerbemutatón fuvolázott, és ekkor eldöntötte, hogy ő is elsajátítja ennek a hangszernek a csodáit. Már az elején könnyen ment neki a hangok tiszta megszólaltatása, ami egyre tökéletesebbé vált. Rengeteg gyakorlást igényelt ugyan, mert a fuvola nem könnyű hangszer, de szerencsére nem okozott neki nagy kihívást. Jelenleg két zenekar tagja is. Az egyik a Bartók Béla AMI Ifjúsági zenekara, a másik a Piccolino Fúvószenekar. Utóbbi együttes időközönként lép fel megnyitókon, majálisokon, pünkösdi kórustalálkozókon vagy templomok ünnepségein.
Reni a Piccolino zenekarral többször is járt külföldi fellépéseken. Első utazása Ausztriába, Eisenstadtba vezetett, ahol az Esterházy-kastélyban zenélhettek felváltva két másik zenekarral. Legnagyobb élménye azonban egy tavaly októberi olaszországi utazásához kapcsolódik, mikor a zenekarral Perugiába mentek egy hétre egyfajta diákcsereprogram alkalmából. Ekkor volt a Csokifesztivál is, ami szintén maradandó élmény volt a számára. Ezek az alkalmak, utazások még jobban összekovácsolták a zenekar tagjait. Egyfajta csapatépítésként szolgáltak.
Reni tehetségét a fellépések mellett a vizsgáin is próbára teszik. Félévente egyéni fellépés, évente zártkörű vizsgája van, melyen értékelik a vizsgáztatók, a művészeti iskola igazgatója és két fuvolatanár is. Ekkor egy etűdöt és egy zongorás darabot is elő kell adni. A vizsgáknak különböző szintjei vannak. Reni nemsokára az alapvizsgát fogja letenni, ami az egyik legnehezebb, hiszen skálát és szonátát is kell majd játszania, amit több tanszakvezető tanár is értékel.
Renit a zenei műfajok széles skálája érdekli. Mindenhez nyitottan áll hozzá, szeret újdonságokat kipróbálni. A hétköznapokon is vegyesen hallgat zenét, mindenféle műfajból szemezget. Fuvolán a klasszikus daraboktól kezdve egészen a legújabbakig mindent szeret eljátszani. A fuvolavirtuóznak a zene megnyugvást, kikapcsolódást, pihenést nyújt, de persze olykor-olykor meg is izzasztja egy-egy darab eljátszása, megtanulása, előadása.
Ugyanakkor Reni osztályának aktív tagja, résztvevője egy színjátszó csapatnak is, vagyis a komolyzene mellett éli a középiskolások izgalmas életét. Azért a hétköznapokban a zene mindig is fontos szerepet játszott, és ez – állítása szerint – a közeljövőben sem lesz másképp.