Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Tudományok ünnepe a salgótarjáni Bolyai Napokon

Tudományok ünnepe a salgótarjáni Bolyai Napokon

Lenkey Martin · 2015. május 1. 04:49

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 2015 április 29-30-án a Bolyai Napok keretei között ünnepeljük iskolánk névadóját, majd oklevelekkel tüntetik ki iskolánk tehetséges, országos sikereket elért tanulóit és tanárait. A rendezvénysorozat második napján tudományos ülésszakkal folytatódik a program, majd a végzős osztályok ballagásával zárul az ünnepség.

A korábbi Bolyai Körök diákelőadásainak legjobban sikerült produkciói válhatnak e jeles nap témájává. Minden tantárgyból - a Bolyai Körök vezető tanárainak és a szaktanárok elbírálása alapján - egy-egy izgalmas téma bontakozhat ki a diákközösség előtt. Mivel iskolánkban fő profil a nyelvoktatás, idegen nyelvű tájékoztatót is hallhatunk angolul, németül illetve franciául.

Az én személyes kedvencem Nagy Dóra angol nyelvű Weather phenamena c. prezentációja volt. Dóritól sokat tudhattunk meg a körülöttünk uralkodó természet érdekességeiről. Tudtátok, hogy rengeteg felhőtípust különböztetnek meg? És azt, hogy van spirál alakú felhő? Nem, nem viccelek, ez mind igaz. Sőt, mi több, elmagyarázta, miért van az a bizonyos fényjelenség az Északi-sarkon, elmondta, hogy a villámlásnak is több variánsa van jelen a természetben. Továbbá túlléptük földi határainkat, és kivitt minket az űrbe, megmutatta nekünk a szupernóvákat, amikből feltehetően egy új csillag fog születni.

Ezt a napot összegezve, nagyszerű dolog a Tudományos Ülésszak, mert megmutatja, milyen sokoldalúak vagyunk. Ki-ki a saját érdeklődésének és tehetségének megfelelő, sokszínű anyaggal áll a többiek elé. Az előadások ünnepélyes külsőségek mellett, sokszor szórakoztatóan és mindenképpen közérthetően  hangzanak el. Témájukat egy-egy diáktársunk szaktanárának útmutatásával és segítségével kutatja, mi pedig azzal tiszteljük meg, hogy meghallgatjuk őt, együtt izgulunk vele, és belekóstolunk mi is a legérdekesebb, legaktuálisabb tudományos vagy művészeti témakörökbe. Ilyen alkalmakon rengeteget tanulhatunk akár a kémia, akár a fölrajz, vagy más tantárgy, a hobbi és a sport területeiről.