Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó verseny döntőjében a Kincskereső iskola

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó verseny döntőjében a Kincskereső iskola

zs · 2015. április 14. 16:53

Bejutott a döntőbe az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó küzdelemben a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Kincskereső Tagiskola. Május 27-én Budapesten dől el, ki nyeri el végül az elismerést,

Magyarország 2014-ben 3. alkalommal csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, s az eddigi legsikeresebbnek bizonyult  az Európai Bizottság kezdeményezésének történetében: 2014. november 22-30. között 150 akciót valósítottak meg mintegy 100 ezer embert megmozgatva a nap mint nap keletkező hulladékok, különösen a kezdeményezés központi témáját adó élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

A Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolájában játékos formában vezették rá a gyerekeket a környezettudatos viselkedésre. Az "Egy hét a hulladékcsökkentésért - 600 kattintás a környezetért" című akció, amelyet 2014. november 24-28. között bonyolítottak le, az élelmiszerhulladékra, és az ahhoz kapcsolódó, főként műanyag csomagolási hulladékra fókuszált. Az akcióba az iskola mind a 120 diákját bevonták.

A kezdeményezés keretében a gyerekek számítógépes programmal napi kitűzött célok elérésével tudtak fokozatosan, egy-egy kattintással láthatóvá tenni egy-egy képet. Az intézmény hat osztályában 100-100 kattintással lehetett felfedni a fotót, ami a hét végére minden osztálynak sikerült. A kitűzött célokat osztályspecifikusan határozták meg: ételmaradékok minimálisra csökkentése (pl. csak annyi ételt szedj a tányérodra, amennyit megeszel), a műanyagcsomagolás mellőzése (például ételhordó doboz, valamint újrahasznosított papírszalvéta használata), illetve a keletkező hulladékok helyes szelektív gyűjtése.

A budapesti intézményben az akción keresztül úgy jutalmazták a diákokat, hogy közben nem termeltek hulladékot. Emellett a tanórákon különböző módon dolgozták fel a hulladékcsökkentés témakörét.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjat a Moving away from landfill & incineration: circular economy in practice (Túl a hulladék lerakásán és égetésén: körkörös gazdaság a gyakorlatban) című nemzetközi hulladékgazdálkodási szakmai konferencia utáni ünnepélyes díjátadó gálán adják át 2015. május 27-én Budapesten.