Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Országjáró Messzehangzók

Országjáró Messzehangzók

Németh Orsolya - Gózon Ákos · 2015. március 15. 21:46

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 2014 őszén új évközi programsorozatot indított útjára: az Országjáró Művészeteket - Kaposváron, Pécsett és a fővárosban. A programok célja, hogy az érintett nagyvárosokban és vonzáskörzetükben, a nagy számú hátrányos helyzetű gyermek számára, kortárs művészek interaktív tolmácsolásában megismertessék a művészetek magyar gyökereit és sokszínűségét. A programba helyi tehetséggondozó szakemberek segítségével választják ki a bekerülő hátrányos helyzetben élő, a művészet valamely területén tehetséges gyermekeket, akik a jelentkezők számának függvényében térítésmentesen vehetnek részt a különböző helyszínek tematikus foglalkozásain.

Az Országjáró Művészetek tehetséggondozó programsorozat első két állomása 2014 novemberében már sikeresen lezajlott. A résztvevők a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban Bíró Ferenc Magyarországon egyedülálló diafilmgyűjteményét ismerhették meg Gulliver története nyomán. Pár héttel később a Kaposvári Egyetemen tanító Eperjes Károly, az intézet adjunktusa - Kossuth-díjas és Jászai-díjas színművész és hallgatói látták vendégül a komplex művészeti programot,  amelyben a színművészet a tánc, a festészet és a művészettörténet is helyet kapott.

Az idei év első programja február 23-án az idén 350 éves Tartuffe megtekintése volt, a budapesti Pince Színház rendezésében, ahol az előadást követően a részvevők találkozhattak Frenkó Zsolt rendezővel, valamint a darabban játszó színészekkel is. Március 23-án Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe utazik a program egy egész napos barangolásra az illusztrációk világában, Agócs Írisszel, a külföldön is elismert mesekönyv illusztrátorral. Április 10-én a Rippl-Rónai Emlékmúzeum villa-kertjében tavaszi festészeti-képzőművészeti programra látogat vissza az Országjáró Művészetek Kaposvárra.

Az Országjáró Művészetek részeként minden hónap második szombatján megrendezésre kerül a Messzehangzó Filmklub is, ami a tehetséges fiatalok mellett nyitott szüleik, pedagógusaik, érdeklődő barátok felé is. A program a filmvetítéseket követően Baranyi Gábor Benő filmrendező vezetésével közös beszélgetéssel zárul.