Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Javulóban a fiatalok kilátásai az EU-ban?

Javulóban a fiatalok kilátásai az EU-ban?

Gózon Ákos · 2015. március 3. 21:04

Növekvő optimizmussal vélekednek az EU tagállamaiban a megkérdezettek arról, hogy a fiataloknak, köztük az ígéretes tehetségeknek nehezebb vagy könnyebb lesz-e boldogulniuk a jövő Európájában.

Az Európai Unió tagállamainak közvéleményét rendszeresen vizsgáló Eurobarométer kutatássorozat keretében a közelmúltban látott napvilágot az Európa jövője című tanulmány. Ebből - ahogyan arról február 24-i posztunkban már hírt adtunk - kiderül, hogy az előkelő hatodik helyre került az a megállapítás, mely szerint Európa legfőbb ereje állampolgárai tudásában, képességében és tehetségében rejlik. Az európaiak nagyjából 5-11 százaléka érzi fontosnak és jellemzőnek a tehetséget Európára nézve, függően a kérdés megfogalmazásától és a válaszadás mikéntjétől (egy vagy többes említés lehetséges-e). Hazánk ebből a szempontból az európai átlagnak megfelelő eredményt produkált: a magyarok 11 százaléka említette a tehetséget a legfontosabb értékek, erények élén.

Az Eurobarométer ezek mellett kíváncsi volt arra: a tagállamok állampolgárai szerint a mai gyerekeknek könnyebb vagy nehezebb lesz-e boldogulniuk a jövő Európájában, mint a mai felnőtteknek. Ugyan a válaszadók többsége, 56 százaléka szerint a mai gyerekeknek nehezebb lesz a képességeiket kibontakoztatniuk, mint a szüleik generációjának, ám ez a szám jelentős javulást mutat a két évvel korábban ugyanígy feltett kérdésre kapott válaszokhoz viszonyítva. Akkor még a válaszadók 64 százaléka vélekedett így. Ezzel párhuzamosan jelentősen, 15 százalékról 22 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a ma ígéretei a holnap EU-jában egyértelműen könnyebben kamatoztathatják a tudásukat, mint a mai felnőttek. 

Hazánkban az európai átlagnál jobban nőtt a pozitív jövőképben bízók, s gyorsabban csökkent a fiatalok helyzetének jövőbeli romlásától tartók aránya. A legszembetűnőbb változás két év alatt a portugáloknál és az íreknél figyelhető meg: Portugáliában nem kevesebb, mint 28 százalékkal többen optimisták a gyermekeik generációját illetően, mint két éve, Írországban pedig a pesszimisták aránya csökkent ugyanilyen mértékben, tehát szintén látványosan.

A kérdésre adott válaszok korosztályos és végzettség szerinti megoszlásáról következő posztunkban adunk majd összegzést.