Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Tehetség: az EU egyik ismertetőjegye

Tehetség: az EU egyik ismertetőjegye

Gózon Ákos · 2015. február 24. 21:16

A címben megfogalmazott fontos következtetést az EU tagállamainak közvéleményét rendszeresen szondázó Eurobarométer  nemrégen megjelent, Európa jövője című felmérése alapján vonhatjuk le.

A reprezentatív kutatás során az EU-polgárokat arra kérték: említsenek spontán módon olyan értékeket, amelyek egységesen jellemzik az Uniót. A felsorolásban az előkelő hatodik helyre került az a megállapítás, hogy Európa legfőbb ereje állampolgárai tudásában, képességében és tehetségében rejlik. Az első helyen az EU gazdasági potenciálját, másodikon a demokrácia iránti általános elkötelezettségét említették a válaszadók, míg a harmadik helyre a tagországok közötti hálózatos együttműködés lehetőségei kerültek.  

A válaszokból kiderült, hogy az európaiak nagyjából 5-11 százaléka érzi fontosnak és jellemzőnek a tehetséget Európára nézve, függően a kérdés megfogalmazásától és a válaszadás mikéntjétől (egy vagy többes említés lehetséges-e). Hazánk ebből a szempontból az európai átlagnak megfelelő eredményt produkált: a magyarok 11 százaléka említette a tehetséget a legfontosabb értékek, erények élén.

A tehetséget a legtöbbre az írek értékelték (25%-uk említette vezető helyen), míg a legkevésbé a románok, a szlovákok és a dánok tartották jellemzőnek kontinensünk szövetségi rendszerére (5-5%).

A felmérés további tehetségügyi tanulságaival későbbi posztjainkban még foglalkozni fogunk!