Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Blog-okok, avagy: posztolni jó!

Blog-okok, avagy: posztolni jó!

Gózon Ákos · 2015. február 12. 22:16

Az internet megannyi módot kínál arra, hogy információt közöljünk magunkról. Oktatási környezetben erre az iskolai portálok kézenfekvő hírforrások.De vajon tényleg elég ennyi? Aligha. Legalábbis az amerikai Mattison Group szakemberei szerint nem. Az ő ajánlatuk a blogírás. Hogy miért? A kutatásuk eredményét pár egyszerűen megfogalmazott pontba foglalták. Íme…

  • Egy blog folyamatos közlési lehetőséget biztosít egy csoportnak vagy egyéni szakembernek. Ugyanakkor nincs eredménykényszer: a folyamatban lévő tervekről, előkészületben lévő rendezvényekről, ötletekről, köztes állomásokról, sőt, ad absurdum még a kisebb rész-kudarcokról is hírt adhatunk mozgékony, olvasmányos összefoglalóinkban.
  • Segítenek eljuttatni a legfontosabb iskolai, köztük tehetségszakmai üzeneteket a társadalom politikai vagy gazdasági döntéshozóihoz, akik a nem szakemberek közül kerülnek ki. A szélesebb közönség elérése révén iskolai eredményeink egy szűkebb közönség híréből a mainstream gondolkodás részeivé válhatnak.
  • Ellentétben a statikus honlapokkal a blogok mozgékonyak, gyakran változnak. A keresőprogramok pedig imádják a változatosságot! A gyakori frissülés szinte már önmagában elegendő ahhoz, hogy a legfontosabb találatok közé, vagy azok közvetlen közelébe kerüljön a posztunk.  A jól megválasztott műfaj – a blog – tehát szinte állandó jelenlétet garantál a top találati eredmények szomszédságában!
  • A blogon jószerével akármit publikálhatunk, szinte minden hírnek számít: részvétel egy képzésen, egy szakmai utazás, egy konferencia – bármi, ami a tehetségpontunk, iskolánk  vagy saját profilunk épülésére szolgálhat.
  • A blog a legjobb dokumentációja lehet mindannak, amit egy tehetségpont egy év során elvégez. Éves jelentést gyakorlatilag mindenkinek kell készítenie. Ezek a „régimódi” évkönyvek azonban terjedelemben korlátozott, formájában ódivatú megjelenést biztosítanak csak a tehetség-rendezvényeinknek, ráadásul – mivel évente csak egyszer készülnek el – sok fontos részlet kimarad belőlük. Egy folyamatosan vezetett, megfelelő tagekkel és egyéb online kisegítő eszközökkel ellátott blog sokkal dinamikusabban dokumentálja azt a gazdag szellemi tevékenységet, amit a csapatunk végez az év 365 napján keresztül!
  • Aki kimarad, az lemarad – a régi mondás a tehetségügy terén egyre inkább igaz lesz, mert a saját tehetségígéretek és jó gyakorlatok iránti érdeklődés felkeltésében mindig előrébb fog járni az, akinek van blogja -- a „blogtalanokkal” szemben…