Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

Szenzációs leletekre bukkantak Berettyóújfaluban

berettyóhír.hu, Berettyóújfalui II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola BAMI Médiaszakkörösei · 2015. június 3. 10:49

2015. június 2-án lehetőségünk nyílt megtekinteni a kétszáz sírból álló gepida temetőt Berettyóújfalu határában, ahol fotókat is készíthettünk. Ezeket A gepida temetőnél jártunk c. posztban láthatjátok.

A feltárásról így írt a berettyóhír.hu: Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál, egy útépítést megelőző feltárás során. A temető az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból, hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedik.

A titokzatos gepidákat – néhány írásos forrástól eltekintve – csak a régészeti leletek alapján ismerhetjük meg. Az utóbbi években csupán kisebb temetőket találtak a kutatók, így a most Berettyóújfalu határában előkerült közel kétszáz sír egyedülállónak tekinthető, az elmúlt évek legnagyobb gepida leletanyaga, országos szinten a legjelentősebbek közé tartozik.

„A gepidáknak Erdélyben volt a hatalmi központjuk, azonban a mostani berettyóújfalui leletanyag alapján úgy tűnik, itt is lehetett egy jelentős centrumuk, több évszázadon keresztül élhetett itt ez a népcsoport.” - mondta Farkas Zoltán, a Salisbury Kft. ásatásvezető régésze.

Bár a sírok többségét kirabolták, így is számos izgalmas lelet került elő a föld alól: a csontvázas sírokból a halottal eltemetett kardok, lándzsák, fibulák, övcsatok, csontfésűk, bordás csészék és edények láttak napvilágot. Kiemelkedő lelet egy díszes pajzsdudor, egy ún. umbo, amely az aranyozott díszítéséből ítélve valószínűleg egy magas rangú gepida harcosé lehetett. A leletanyag restaurálását a Salisbury Kft. szakemberei már meg is kezdték, a feldolgozó munka folyamatosan halad, párhuzamosan az ásatással.

A gepida temető mellett avar lovas temetkezések, házra utaló nyomok és látványos – a neolitikumból származó – agyaglelőhelyek gazdagítják a feltárást. Mindez arra enged következtetni, hogy a terület más időszakokban is kiváló adottsággal rendelkezett a letelepedésre. Az már most, a temető feltárása közben is nyilvánvaló a szakembereknek, hogy a gepidák nem tűntek el az avar uralom idején, hanem a két népcsoport együtt élhetett tovább ezen a lelőhelyen.

A szakemberek a feltárás során igyekeznek a jól bevált, hagyományos régészeti módszerek mellett a leletek felderítésében és feldolgozásában modern természettudományos módszereket is segítségül hívni. Köszönhetően annak, hogy a Salisbury Kft. az egyik legnagyobb régészeti magánvállalkozás az országban, és elkötelezett a modern kutatási módszerek iránt, így egyedülálló technikai háttérrel és kiválóan felszerelt restaurátor műhellyel rendelkezik. Számos, a terepi munkát és az összefüggések értelmezését meggyorsító technológiát, így 3D szkennert és speciálisan felszerelt drónt is alkalmaznak a feltáráson.

Az ásatások befejeztével megkezdődik majd a leletek régészeti értelmezése, tudományos feldolgozása, melynek eredményeit remélhetőleg mielőbb a nagyközönség is olvashatja.