Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kedves Látogató!

Az itt található Tehetség Blogot 2015 elején a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program alatt meghirdetett, Tehetség Hónapja elnevezésű programunk hívta életre. Számos tehetségponti beszámolónak adott helyet ez a felület, és később a Matehetsz által megvalósított további projekteknek is megjelenési lehetőséget biztosított. A Magyar Templeton Program résztvevői, majd az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa tutoráltjai is közöltek itt rövid élménybeszámolókat.

A blog új bejegyzéseket már nem fogad, de tartalmát itt megőrizzük.

Amennyiben a Matehetsz aktuális tevékenységeiről tájékozódni szeretne, kérjük, keresse föl a tehetseg.hu portálunkat, illetve a matehetsz.hu oldalt.

Help - használati útmutató

Regisztráció
Blogbejegyzést regisztrált felhasználóink készíthetnek.
Regisztrálni a http://blog.tehetseg.hu/user/register/blogposter oldalon lehet.
A regisztrációt az ’Új fiók létrehozása’ gombra kattintva fejezzük be. Ekkor a rendszer egy automatikus e-mailt küld a regisztrálónak az első belépésre vonatkozó információkkal.


***


Blogger belépése
Az e-mailben szereplő linkre kattintva megtörténhet az első belépés és a jelszó létrehozása. A továbbiakban a rendszerbe való belépés a blog.tehetseg.hu/user oldalon lehetséges.
Belépéskor a felhasználó az itt látható oldalra jut. A jobb oldalon a ’Saját adatok’ menüpontban adatainkat szerkeszthetjük, valamint a tehetseg.hu hírlevelére is fel lehet iratkozni.

***

Új blogposzt írása
Itt négy lehetőség közül lehet választani:
o    Szöveges blogposzt megosztása
o    Link megosztása
o    Kép vagy képek megosztása
o    Videó megosztása

FIGYELEM! Bármely poszt mentése után további szerkesztésre mindaddig van lehetőségünk, amíg a blog szerkesztői publikálják a posztunkat. Ez után azonban már nem lehet módosítani.

***

Szöveges blogposzt megosztása

A szöveg feltöltésekor három mezőt kell kitölteni, ezeket a jobb oldali piros nyilak jelölik.
A blogposztnak címet kell adni: ezt a legfelső mezőbe írjuk.
A ’blogposzt szövege’ mezőben tetszőleges hosszúságú szöveg helyezhető el. Ha másolással kerül ide a szöveg, lehetőleg formázás nélkül (pl. notepad-ből) másoljunk!

Szöveg szerkesztése
A ’blogposzt szövege’ mezőben a beírt, vagy bemásolt szöveget a mező fejlécében megjelenített funkciógombok segítségével lehet szerkeszteni.

A zöld színnel jelölt funkciók a szöveg formázásához használhatóak. A kékkel jelölt „radír” a szövegmezőn belül kijelölt szövegrész korábbi formázását távolítja el. A lila négyszögben levő ikonra kattintva egy kijelölt szövegrészre – egy vagy több szóra – lehet hivatkozást (linket) elhelyezni.

A szöveges blogposzthoz képet mellékelni nem lehet.

Előnézet, mentés
A ’blogposzt eredeti szerzője, vagy szerzői’ mező kitöltése elengedhetetlen a blog.tehetseg.hu-n való megjelenéshez. A bal felől mutató piros nyilak a poszt mentésénél lényegesek. Az ’előnézet’ gombbal a munkafolyamat közben is ellenőrizhetjük, hogyan néz majd ki publikálás után a blogposzt cikkoldala, a mentés gombbal pedig véglegesíthetjük a posztunkat.

***

Link megosztása

A link megosztásához szükséges négy mezőt a jobb oldali piros nyilakkal jelöltük. A blogposztnak adjunk címet a legfelső mezőben: ez utalhat a link tartalmára. A ’megosztani kívánt link url-je’ mezőbe kell bemásolni a kívánt oldal linkjét. Fontos, hogy a teljes linket másoljuk, tehát a link minden esetben ezzel kezdődjön: http://

Majd lehetőségünk van egy rövid, legfeljebb 350 karakter terjedelmű szöveg elhelyezésére, amellyel a megosztott linkhez adhatunk kiegészítő információt.

A ’blogposzt szövege’ ablakban épp úgy szerkeszthetjük a szöveget, ahogy a ’szöveges blogposzt’ esetében leírtuk. Képet nem lehet a linkhez mellékelni.

A ’blogposzt eredeti szerzője, vagy szerzői’ mező, illetve a ’Mentés’ és az ’Előnézet’ gombokkal kapcsolatos tudnivalók megegyeznek a ’szöveges blogposztnál’ leírtakkal.

***

Kép vagy képek megosztása

Egy kép vagy képgaléria megosztásánál három dologra kell figyelni: ezeket a mezőket a jobb oldali piros nyilak jelölik. A képnek vagy képgalériának címet kell adni a legfelső mezőben.

Az ’új fájl hozzáadása’ mezőben a ’file kiválasztása/choose file’ gombra kattintva ki lehet választani a feltölteni kívánt képet, képeket. A kiválasztás után a ’Feltöltés’ gombra kattintva indítjuk el a kép(ek) mentését.

Majd lehetőségünk van egy rövid, legfeljebb 350 karakter terjedelmű szöveg elhelyezésére, amellyel a megosztott képről/képekről adhatunk kiegészítő információt.

Figyelem! A képek szélessége legalább 460 pixel legyen!

A ’blogposzt szövege’ ablakban épp úgy szerkeszthetjük a szöveget, ahogy a ’szöveges blogposzt’ esetében leírtuk. A ’blogposzt eredeti szerzője, vagy szerzői’ mező, illetve a Mentés és az ’Előnézet’ gombokkal kapcsolatos tudnivalók megegyeznek a ’szöveges blogposztnál’ leírtakkal.   

***

Videó megosztása

Videó megosztásánál három dologra kell figyelni: ezeket a mezőket a jobb oldali piros nyilak jelölik.

A videó posztnak is adjunk címet a legfelső mezőben.

A ’megosztásra szánt videó YouTube linkje’ mezőbe másoljuk be a kiválasztott videó linkjét

A link mindig így kezdődjön: http://

Ebben a posztban csak YouTube linkek megosztására van lehetőség, tehát filmünket először töltsük fel a YouTube-ra, majd a linket onnan kimásolva  hozzuk létre blogposztunkat.

A ’blogposzt szövege’ ablakban épp úgy szerkeszthetjük a szöveget, ahogy a ’szöveges blogposzt’ esetében leírtuk. Képet nem lehet a linkhez mellékelni. A ’blogposzt eredeti szerzője, vagy szerzői’ mező, illetve a ’Mentés’ és az ’Előnézet’ gombokkal kapcsolatos tudnivalók megegyeznek a ’szöveges blogposztnál’ leírtakkal.

***

Ne feledje: bármely poszt mentése után további szerkesztésre mindaddig van lehetőségünk, amíg a blog szerkesztői publikálják a posztunkat. Ez után azonban már nem lehet módosítani.

JÓ MUNKÁT KÍVÁNUNK!

szerkesztoseg [at] tehetseg.hu